Kolkbier

Over Kolkbier

Over Kolkbier

Op zaterdag 19 december 2015 werd in Vreeswijk het eerste eigen bier onthult. In de zomer van 2015 kwamen een aantal inwoners van Vreeswijk, onderdeel van Nieuwegein, op het idee om een eigen bier te gaan laten brouwen. 15 lokale ondernemers legden het benodigde geld bij elkaar, en samen met de burgermeester werd de definitieve smaak bepaald.

Bier gebrouwen met Kolkwater
Kees Blonk, Architect in Vreeswijk, kwam op het idee om een Vreeswijks bier te laten maken. “Vreeswijk heeft zo’n sterke eigen identiteit en onderlingen band. Het gevoel van onderlingen verbondenheid is nog heel sterk, anders dan in Jutphaas”. Hij benaderde Roy Platje om samen het idee vorm te geven en uit te werken. Roy: “Het water rond de sluizen noemt men de kolk. Binnen Vreeswijk is er een uitdrukking; “Je bent pas Vreeswijker als je uit de Kolk hebt gedronken”, dus als je in de sluis gezwommen hebt. Bij het 600 jarig bestaan van Vreeswijk werd er ook echt water uit de kolk geschonken. Zo zijn wij op het idee gekomen om voor het bier ook echt water uit onze eigen sluis te gebruiken.”

Voorverkoop succes
Nog voor de verkoop is gestart, en iemand ook maar iets van het bier geproefd had, was al zeker 80% van de 900 liter gebrouwen bier verkocht. Door voorintekening bij de lokale supermarkt werden de meeste bieren al gereserveerd. Dit is tekenend voor het echte trotse dorpsgevoel wat nog in Vreeswijk heerst. Er zal snel gestart worden met de productie van de volgende 900 liter.

Meer Kolkbier verkocht dan Heineken
Secretaris van de stichting Roy Platje zegt overvallen te zijn door het succes. “We werkten met een voorintekening voor het bier, daarbij merkten we al dat er veel interesse was. Maar ook toen de vrije verkoop zo rond de Kerst los ging overtrof het onze wildste verwachtingen. Bij de lokale supermarkt, de Dagwinkel van Bas van Meegen, verkochten ze in die tijd meer Kolkbier dan Heineken. Een enorme opsteker voor de stichting.”

Kolkbier voor ondersteuning Vreeswijk
Voor de productie en verkoop van het bier is een stichting opgericht. De stichting heeft als doel: het promoten van het oude dorp Vreeswijk, zowel cultureel als sociaal, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Nieuwe Kolkbieren in aantocht
Er liggen al plannen voor nieuwe soorten Kolkbier, bijvoorbeeld speciale inhakers op het populaire Vreeswijk bij Kaarslicht of een bier voor de onthulling van de 3e kolk van de Beatrixsluizen. Maar ook een pilsner wordt richting de zomer overwogen.